Takaisin

Muotimiehen otteella

Teksti: Jonna Tapanainen, kuvat: Amanda Aho GLORIA

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki puvustaa musikaaleja huippumuodin elementein. Seurasimme We Will Rock You -musikaalin pukujen syntyä.

 

Teemu Muurimäki Artistiasussa, kuva Amanda Aho / Gloria

Teemu Muurimäki, 46, Turon pääsuunnittelija sekä Formal Fridayn suunnittelija ja perustajaosakas. Puvustaa musikaaleja, oopperoita ja nykytanssia. Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatterin We Will Rock You -musikaalin pukusuunnittelija. Parasta puvustamisessa: "Rakastan musiikkia ja populaarikulttuuria, ja puvustuksessa saa rakentaa samanlaisen oman maailmansa kuin musiikkivideoissakin on".

Sovitusnurkkauksen valkoiset verhot vedetään syrjään ja laulaja Laura Voutilainen astuu esiin. Hänen yllään olevat ihoa nuolevat hopeapöksyt on ommeltu kiinni valkoiseen, sormenpäät peittävään poolopaitaan, ja harteilla on valtava viitta. Laura heilauttaa dramaattisesti viittaansa ja alkaa hyräillä Star Warsin tunnusmusiikkia.

-Tosi makee! Tosi spooky! Muotisuunnittelija ihastelee vieressä.

Juuri tällaista tunnelmaa hän on hakenut Lauran esittämälle Killer Queen -nimiselle hahmolle We Will Rock You -uutuusmusikaalissa.

-Killer Queen on tulevaisuuteen sijoittuvan musikaalin maailmassa kieltänyt rockmusiikin ja vapaan ajattelun. Hän on julma ja seksikäs robottinainen, joka haluaa hallita kaikkia ja kaikkea, Teemu kuvailee.

Musikaalin puvustaminen on uusi aluevaltaus Teemu Muurimäen uralla. Kansainvälisissä muotitaloissa työskennellyt, Suomessa etenkin miesten muodista ja Linnanjuhlien puvuista tunnettu suunnittelija on puvustanut aiemmin myös tanssia ja oopperaa.

We Will Rock Youn asuja on ommeltu Artistiasun tiloissa Keravan Saviolla jo puolen vuden ajan. Teemun suunnittelemia pukuja on ollut toteuttamassa viisi ompelijaa, joista kaksi, Seija Markkanen ja Marjo Pirilä häärivät nyt kontallaan lyhentämässä Lauran viittaa.

 

Teemu Muurimäki Artistiasussa, kuva Amanda Aho / Gloria

Pukuja Teemu alkoi suunnitella jo viime keväänä, ja Laura pääsi sovittamaan asujaan ensimmäisen kerran jo syksyllä.

-Silloin rooli vasta käynnistyy kunnolla. Killer Queenin kohdalla lukee synopsiksessa "paha mutta vetovoimainen", ja Teemun asun ansiosta minulle selvisi mitä se tarkoittaa, hän kertoo.

 

Freen monet projektit

Ensimmäiset askeleensa pukusuunnittelun maailmassa Teemu otti suunnittelemalla pukuja Tero Saarisen nykytanssiesityksiin. Viime kesänä hän puvusti myös Kari Heiskasen ohjaaman Sevillan parturin Savonlinnan oopperajuhlille.

Freelance-suunnittelijaa työllistää kuitenkin pääasiassa muoti. Miestenvaateyritys Turon pääsuunnittelijana sekä Formal Fridayn suunnittelijana ja osakkaana päivät ovat täysiä, ja oman kiireensä arkeen tuovat joka vuosi Linnnanjuhlien puvut. Useamman projektin hallitseminen vaatii tarkkaa aikatauluttamista. Helsingin Kruunuhaassa sijaitsevalla työhuoneellaan Teemulla on työpöydän päällä lokerikko, josta hän ottaa kunkin päivän projektin materiaalit esiin.

-Haastavinta on, jos eri projektien aikataulut muuttuvat, silloin dominoefekti näkyy muissa töissä.

Kannuksensa Teemu ansaitsi työskentelemällä kymmenen vuotta huippumuodin parissa, kuten Dolce & Gabbanalla ja Giorgio Armanilla. Hän on helpottunut, että muotitalovuodet ovat ohi.

-Silloin ideologiani oli, että vitsi, minä haluan nähdä sen maailman. Ja olihan siellä jännittäviä hetkiä, yhtäkkiä Anna Wintour tai Domenico Dolce kävelee sisään tai saa hengata Naomi Cambellin kanssa muotinäytöksessä ja bongailla ympärillä olevia julkkiksia.

Mutta huippuhetket olivat vain pieni osa työtä. Arjesta glamour oli kaukana.

-Kun tein ranskalaisella Cymbelinellä viisi vuotta hääpukuja ja päivät olivat yhtä tylliä, pitsiä ja häitä, niin alkoihan se olla puisevaa. Tai kun vietti päivän Armanin varastossa tunnin ajomatkan päästä Milanosta, ei se nyt ollut niin kaukana tästä Keravan Saviosta, Teemu nauraa.

Teemu Muurimäki Artistiasussa, kuva Amanda Aho / Gloria

Mikael Saaren muovitakki mietityttää. Rapiseeko se mikkiin? Onko se hikinen?

Artistiasun kokeneet ompelijat ovat opettaneet Teemua tekemääm näyttävistä asuista ilmankevyitä.

 

Tanssitrikoo uusiksi

Ennen kuin Teemu on aamulla ajanut lähijunalla Helsingistä Keravalle, on hän jo ehtinyt palaveerata Tero Saarisen kanssa tämän uudesta esityksestä Malmön oopperatalolle. Kaksikko tapasi Teemun työskennellessä Ranskassa, vaikka kumpikin on syntynyt Porissa. Teemu oli seurannut kymmenen vuotta vanhemman, paikallisen "ihmelahjakkuuden" uraa jo nuoresta pitäen.

-Meillä synkkasi heti, ja heitimme ilmaan ajatuksen, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä.

Ajatus toteutui Teemun muutettua takaisin Suomeen vuonna 2012: ensimmäinen yhteinen projekti oli tanssiteos Morphead Kansallisoopperalle. Vuosia jatkunut yhteistyö on ollut inspiroivaa.

-Olen aina mukana Teron harjoituksissa ja kerron, mitä koreografiasta tulee mieleeni. Tero taas vie puvustustani eteenpäin, pukee vaikkapa tekemäni takin väärinpäin tai hameeksi.

Teemu tuo puvustukseen aina katumuodin ja huippumuodin elementtejä.

-En vain tuunaa värikästä tanssitrikoota uusiksi vaan löydän uuden näkökulman. Minulla on muotimiehen ote puvustukseen.

 

Teemu Muurimäki Artistiasussa, kuva Amanda Aho / Gloria

 

Mitä hullumpi, sitä parempi

Kuunnelkaa, mikä biisi tulee, Teemu sanoo ja nostaa sormensa ilmaan. Ompelimon radiosta kajahtaa soimaan Queenin Bohemian Rhapsody.

Queenin biisien varaan rakentuva We Will Rock You -musikaalin ohjaa Tukholman kaupunginteatterin johtaja Maria Sid, jonka kanssa Teemu on palaveerannut ahkerasti, niin paikan päällä Tukholmassa kuin Skypessäkin.

-Teemme musikaalista non-replikan eli ihan omannäköisen version, ja ideointi lähtee usein ihan lapasesta. Parasta on, että voi heitellä mitä hullumpia ideoita ilman pelkoa, että kukaan nauraa, Teemu kertoo.

Teemun versiossa Killer Queenin asia ovat innoittaneet ranskalaissuunnittelija Thierry Muglerin robottipuvut, joita on nähty muun muassa George Michaelin Too Funky -videolla.

Saara Aallon hahmosta taas tuli gootahtava runotyttö. 
-Puvun pitää olla hänelle uskottava, mutta lähteä myös näyttelijästä ja näyttää hänen yllään hyvältä.

Yksityiskohtien taidetta

-Kukkuu! Teemu huikkaa ja työntää päänsä verhojen välistä sovitusnurkkaukseen. Tänään sovitukseen on saapunut näyttelijäksi Mikael Saari, joka on juuri saanut ylleen valkoiset pillifarkut.
-Ovatko nuo vähemmän tiukat kuin viimeksi?
-Joo, ihanan pehmeät. Nämähän ovat valkoiset sen viisi sekuntia ennen esitystä, tai ainakin punaviinissä heti sen jälkeen, Mikael nauraa.

Teemu alkaa selittää ajatustaan tämän hahmon, Galileon, taustalla.
-Tulevaisuuden maailmassa kaikki on kontrolloitua. Nämä paidan reiät ilmentävät, että sinua on alkanut jo purra rockkärpänen.

Yksityiskohtien on tarkoitus palvella musikaalin tarinaa. Samalla tavalla myös muodissa luodaan merkityksiä, vaikka tarinankerronta on hienovaraisempaa. Teollisen muodin parissa Teemu käsittelee hillittyjä villakankaita ja miesten pukuja, kun taas puvustamisessa hänen käsissään kulkee kaikkea mahdollista hopeanvärisistä polyuretaanipöksyistä kultakorsetteihin.

-Puvustamisessa pääsee myös tekemään ronskisti karaktäärejä, jotka voivat olla koomisiakin. Nautin siitä, että on niin selvä vastuu omasta alueesta ja valta päättää siitä.

Ennen kaikkea puvustaminen on kuitenkin yhteistyötä, jossa asujen täytyy pelata yhteen lavastuksen, valaistuksen, koreografian ja musiikin kanssa.

-Kauhuskenaario olisi, että joku harjoittelee rooliaan tietynlaiseksi, ja sitten hänelle annetaan vaate, joka ei puhu samaa kieltä. Palkitsevinta on, jos yhteistyö on sujunut, ohjaaja on tyytyväinen, ja olen itse tyytyväinen, Teemu summaa.

Teemu Muurimäki Artistiasussa, kuva Amanda Aho / Gloria

 

Tunteella mennään

Kun ensi-ilta koittaa, Teemusta tuntuu vähän samalta kuin silloin, kun hän istuu muotinäytöksen yleisössä.

Rakastan muotinäytöksiä, ja samaan tunnelmaan pääsen ensi-illoissa, osaan irrottautua tekemästäni työstä.

Pitkään yhdessä työskennelleen ryhmän hajoaminen on välillä haikeaa. Etenkin Savonlinan oopperajuhlat tuntuivat pieneltä kesäleiriltä, kun Teemu asui paikkakunnalla viisi viikkoa.

-Nämä proggikset ovat tunteikkaita. Töitä tehdään tiiviisti yhdessä, ja tunnelma on hyvä. Ja sitten yhtäkkiä ei enää tehdä samalla porukalla mitään.

Mutta tänä helmikuisena iltapäivänä siihen on vielä aikaa. Nyt on lähdettävä työstämään Maria Sidin kanssa edeltävänä viikonloppuna ideoituja uusia hahmoja ja yhtä uutta kohtaustakin.

-Niin ja ne siivet, Teemu mutisee.

-Siivet? Ompelijat Seija ja Marjo kääntyvät katsomaan.

-Niistä minä en ole vielä ehtinyt kertoa teille, se on ihan pikkujuttu!


Kukaan ei jostain syystä näytä kauhistuneelta, kaikkia vain naurattaa.

Lisää uutisia