Takaisin

Kierrätä vaatteesi oikein

Koronavirus on ajanut useat suomalaiset pysyttelemään neljän seinän sisällä. Kun etätyöt on tehty, jää aikaa järjestellä vaatekaappeja. Kausiluonteinen vaatekaappien siivous tehdään monessa kodissa nyt tavallista perusteellisemmin ja säästössä olleet tekstiilit laitetaan suurina massoina kiertoon.

Mutta millainen vaatekaapin tyhjennys olisi ekologisesti paras? Minne mikäkin vaate tulisi kierrättää? Alla kuvana Outi Les Pyyn luoma helppokäyttöinen ohjeistus siivoustyön ohjenuoraksi. Outin blogi ja alkuperäinen ohje >

Jos kiertoon lähtevä vaatteesi on rikki, tee ekoteko ja vie se lähimmälle ompelijalle korjattavaksi. Anna asulle lisää elinaikaa ja lähetä se seuraavalle kierrokselle.

Jos vaatetta ei voi korjata, ethän heitä sitä sekajätteisiin vaan vie Sortti-asemalle poistotekstiilin keräykseen. Lähimmän Sortti-aseman löydät tästä >

Sekajätteeseen kuuluu vaatteista ja asusteista ainoastaan: kengät, laukut, vyöt, alusvaatteet, sukat ja sukkahousut. Sekä lisäksi voimakkaasti haisevat, homeiset, märät, tai öljyiset tekstiilit.

Jos poistettavana on hyväkuntoisia vintage-asuja tai muita erikoisasuja kuten virkapukuja, voit tuoda ne Artistiasuun. Korjaamme, pesemme tai pesetämme jokaisen vuokraamoomme päätyvän asun. Emme vastaanota huonokuntoista tavaraa sillä meillä ei ole resursseja jätteiden käsittelyyn.

Kun vaatekaappien siivous on tehty, järjestys väljässä kaapissa on helpompi pitää yllä. Täydentäkäämme vaatekaappiamme jatkossa harkiten laadukkailla ja kotimaisilla luonnonkuituisilla tuotteilla, mieluiten käytetyillä.
Kaikkea ei tarvitse omistaa itse vaan varsinkin juhla-asut kannattaa vuokrata kertaluonteisesti esimerkiksi Artistiasusta.

Vaalitaan asuja ja asusteita jotka itsellemme säästämme, pidetään niistä hyvää huolta!

Vaatteen kierrätyskaavio

Lisää uutisia