Takaisin

”Artistiasun vahvuus on tasalaatuisuus”

Muumitalo ja muumit

Muumimaailma on vuonna 1993 perustettu Muumi-aiheinen teemapuisto, joka sijaitsee Naantalissa Länsi-Suomessa. Muumimaailman alue on noin 250 000 kävijällään vuodesta toiseen yksi alueen suosituimmista matkailukohteista.

Toisin kuin monissa huvi- ja teemapuistoissa, Muumimaailmassa ei ole ainuttakaan huvipuistolaitetta.

Muumimaailmaa suunniteltaessa huvipuistolaitteiden puuttuminen oli yksi Muumit luoneen suomenruotsalaisen kirjailijan Tove Janssonin ehdoista ja siitä on pidetty kiinni edelleen.

Erityisen suosittuja Muumit ovat Pohjoismaissa ja Japanissa. Muumien suosio Aasiassa on luonut ilmiön, joka koskettaa myös Muumimaailmaa. Muumimaailmassa järjestetään nykyään nimittäin myös häitä. Erityisesti Japanista on matkustettu Suomeen, jotta parit voisivat mennä naimisiin Muumimaailmassa Nuuskamuikkusen vihkiessä ja muumien todistaessa noin tunnin kestävää seremoniaa.

Muumimaailman sielun muodostavatkin juuri erilaiset muumihahmot. Näitä muumiasuja Artistiasu on teemapuistoon toimittanut jo 1990-luvun loppupuolelta saakka. Vuosien saatossa Muumimaailma ja Artistiasu ovat myös tehneet yhteistä tuotekehitystä parantaakseen asujen käytettävyyttä ja ulkoasua.

- Puvuissa, joilla toiminta aloitettiin, oli ongelmia sekä ulkonäöllisesti että erityisesti käytettävyyden näkökulmasta. Asujen päät painoivat hirveän paljon. Tästä taas seurasi pukuja käyttäneelle henkilöstölle pahoja hartia- ja niskakipuja. Oli pakko alkaa kehittämään puvuista uusia versioita. Lähdettiin hakemaan uutta kumppania, jolla olisi kokemusta hahmopukujen valmistamisesta. Eihän niitä Suomessa ollut oikeastaan muita kuin Artistiasu. Siitä sellainen yhdessä kehittäminen sitten lähti, Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski muistelee yhteistyön alkuhetkiä.

Muumimaailman toiminnalle on tyypillistä vahva kausiluontoisuus. Osapuolet tuntevat toisensa jo niin hyvin, että pukujen toimituksen aikataulutusta on saatu optimoitua. Puvut ovat tällöin valmiit silloin kuin niitä tarvitaan.

Artistiasu ja Muumimaailma käyvät myös säännöllistä dialogia liittyen siihen, miten pukuja voisi jatkossa kehittää entistäkin toimivimmiksi.

- Meillä on tullut uutta toimintaa puistoon, joten myös hahmojen pitää pystyä tekemään uusia juttuja. Olemmekin lähteneet Artistiasun kanssa kehittämään asuja. Esimerkiksi vetoketjun paikkaa on haettu. Onko paras paikka selkä? Sellainen asu on kyllä helppo pukea, mutta sitten se on taas aika näkyvällä paikalla. Joskus on kokeiltu haaroista sisään mentävää mallia. Kuuntelemme henkilökunnan toiveita ja ehdotuksia. Hehän asuja käyttävät, Lohikoski taustoittaa.

Muumien talvi
Muumien Haisuli

Mikä sitten on saanut Muumimaailman luottamaan Artistiasun asiantuntemukseen jo parikymmentä vuotta? Vastaus löytyy tasalaatuisuudesta. Artistiasun kokeneilla osaajilla on taito rakentaa hahmoja, jotka täyttävät Muumimaailman tarkat kriteerit sekä toiminnallisuuden että uskottavan ulkoasun näkökulmista.